Když má šéf nemístný smysl pro humor

29. ledna 2024

Mezi humorem a šikanou je tenká hranice. Přesvědčila se o tom i Lucka, která v práci narazila na zaměstnavatele vtipálka. Jejich spolupráce skončila po 2 měsících a bez zásahu D.A.S. se neobešla.

Lucka byla studentkou na vysoké škole, která si ve volném čase přivydělávala jako recepční v hotelu. Brigáda jí moc bavila, jenomže si nesedla s šéfem – a na tom spolupráce brzy ztroskotala. Čekalo jí jen poslední setkání v kanceláři, aby si vyzvedla odměnu za odpracované hodiny. To ještě nevěděla, že drama bude pokračovat. 

Šéf jí totiž oznámil, že peníze dostane jenom v případě, když podepíše čestné prohlášení. A určitě byste neuhodli, co v něm stálo. Tohle byly 3 hlavní body, pod které se měla Lucka podepsat. 

1) Nebudu se v nové práci chovat jako koště,  

2) budu se usmívat na klienty a zaměstnance,  

3) budu slušně zdravit, zejména pak na ty, kteří platí za vykonanou práci. 

„To snad nemyslí vážně,“ vyděsila se Lucka. Prohlášení z principu odmítla a zaměstnavatel se tak rozhodl, že jí za práci nezaplatí. Ještě že si vzpomněla na pojištění od D.A.S. a obrátila se na advokáty. „Nevíte, zda by se s tím nedalo něco udělat,“ ptala se Lucka. Netrvalo dlouho a věci se daly do pohybu.  

Advokáti šéfa Lucky oslovili s tím, aby jí vyplatil slíbené peníze. „Odměnu nelze žádným způsobem podmiňovat, a už vůbec ne podpisem urážlivého prohlášení,“ zdůraznili. Po nějaké době dostali reakci vedoucího právního oddělení, kde stálo, že „Lucka nebyla při výkonu práce schopná základních úkolů a že je povinností zaměstnavatele dosáhnout nápravy tam, kde byla rodičovská výchova značně zanedbána.“ 

Advokáti však neustoupili a pohrozili, že pokud Lucce nebude vyplacená odměna, obrátí se na Inspektorát práce ČR, aby nezákonné jednání prověřil. Ani druhá výzva nefungovala a zaměstnavatel stál trval na podpisu prohlášení. Korunou pak byl přiložený certifikát – český rekord za nejdelší zaměstnávání nezdravící recepční. Mimo to ještě nezapomněl dodat, že odměnu v požadované výši si Lucka vymyslela a že evidenci pracovní doby nevede.  

Nezbylo nic jiného než podat žalobu. Jedná se o poslední, zato účinný nástroj, který se vyplatil i v tomto případě. Soud po nějaké době vydal platební rozkaz na uhrazení požadované odměny i nákladů na soudní řízení. Lucka tak konečně dostala své peníze a zastavila nemístné vtipkování bývalého šéfa. „Moc děkuji za skvělou spolupráci. Bez vás bych se spravedlnosti asi nedočkala,“ sdělila vděčně advokátům.

Chcete i vy, aby za Vámi stál silný partner?

Zadáním telefonního čísla souhlasím s tím, že budu ve zvoleném čase osloven a kontaktován za účelem seznámení se s možnostmi od D.A.S.

Děkujeme!

Obratem vám zavoláme na telefonní číslo +420.

Chyba při zpracování požadavku,
zkuste to prosím později znovu!
Dneska

Rakouská dálniční známka není všemohoucí

Rakouská dálniční známka není všemohoucí

Jezdíte často přes Rakousko? Koupě dálniční známky ještě nemusí znamenat, že máte vše pod kontrolou a můžete bezstarostně cestovat. Rakouský úřad ASFiNAG je neúprosný, o čemž se přesvědčil i pan Honza.

Celý článek
Před týdnem

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Co dělat, když vám soused zabarikáduje příjezdovou cestu

Sousedy a rodinu si bohužel nevybíráme. A že takové spory většinou nemají hladký průběh, může potvrdit i paní Katka, která narazila na opravdu zahořklého obyvatele vedlejšího domu. Situace se vyhrotila natolik, že musela zavolat na pomoc advokáty z D.A.S.

Celý článek
Před 2 týdny

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Co byste neudělali pro svého domácího mazlíčka

Máte doma čtyřnohého parťáka? Pak jste určitě slyšeli o možnosti pojištění pro zvířata. Jedné takové nabídky využila i paní Anička. Když to potřebovala nejvíce, pojišťovna se k ní otočila zády. Advokáti D.A.S. ji ale ve štychu nenechali.

Celý článek